Kırklareli Öğretmenevi önünde, Kırklareli Tabip Odası, Kırklareli Hekimleri Sendikası (HESEN), Kırklareli Aile Hekimleri Derneği (KIRKAHED) ve diğer sağlık çalışanları, yaşanan sürece tepki gösterdi. Katılımcılar, Kasım ve Aralık ayında yapılan eylemlerinin ardından 10 Ocak'ta tekrar toplanarak seslerini duyurdu.
"Haklıyız, Kararlıyız!"
Kırklareli Tabip Odası Başkanı Bahadır Tunçol, basın açıklamasında, sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunları dile getirerek, "Bugün sağlık emek meslek örgütleriyle birlikte binlerce sağlık çalışanı olarak yeniden alanlardayız. Üçüncü kez iş bırakıyoruz ve bu mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi. Tunçol, Sağlık Bakanlığı'na seslenerek, "Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz?" diye sordu.
Tunçol, "Yeni yönetmelik ile hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altına alınmakta, hastaların tıbbi ihtiyaçları doğrultusunda yazdığımız ilaçlar kısıtlanmaktadır" diyerek, sağlık emekçilerinin gelirlerinin hastaların sağlığına katkı sağladıkça nasıl kesilebileceğini anlamadıklarını belirtti. Ayrıca, yönetmelikteki düzenlemelerin aile hekimlerinin iş yükünü arttırdığını ve sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz etkilediğini vurguladı.
"ASM'ler Ticarethane Değildir"
Tunçol açıklamasında, aile sağlığı merkezlerinin (ASM) ticaretleştirildiğine dikkat çekerek, "ASM’lerin giderleri aile hekimleri tarafından karşılanıyor ve birçok aile sağlığı merkezi, sağlık hizmeti vermek yerine maliyetlerini karşılamak için çalışanlarını zor durumda bırakmaktadır" dedi. Bu durumu değiştirmek için mücadele ettiklerini belirten Tunçol, sağlık çalışanlarının hastaların sağlığını düşünmekten başka bir kaygı taşımak zorunda bırakılmalarının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Eylemlere Destek Yağdı
Eyleme Kırklareli’deki bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da destek verdi. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası adına Seçkin Özdemir, bakanlığın puan uygulamasını eleştirerek, "Aile hekimliği asli görevini yerine getirebilmelidir. Ancak mevcut yönetmeliklerle bu görevlerin yerine getirilmesi mümkün değildir" dedi.
Sonuç: Mücadele Devam Ediyor
Sağlık emekçileri, sağlık hizmetlerinin kalitesini korumak ve kendi haklarını savunmak için bir kez daha iş bıraktı ve taleplerinin karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu. Bu süreç, sağlık sisteminde yapılacak reformların önemini bir kez daha gözler önüne serdi.