Rapora göre, 2024 yılında sürekli yoksulluk oranı 0,7 puan artarak %13,7’ye yükseldi.

Yoksulluğun Zirvesinde TR52 Bölgesi ve Konya

Raporda, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler listesinde TR52 (Konya, Karaman) bölgesi dikkat çekti. Ayrıca, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir’in bulunduğu TR71 bölgesi %14,6 oranıyla zirvede yer aldı.

En Düşük Yoksulluk Oranları TRC1 ve TRC2 Bölgelerinde

Türkiye’nin yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler de raporda yer aldı. TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesi %4,7 ile en düşük yoksulluk oranına sahipken, TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) %6,4 ile onu takip etti.

Sürekli Yoksulluk Nedir?

TÜİK’in tanımına göre, sürekli yoksulluk oranı, son dört yılda gelir düzeyi belirli bir eşik değerin altında kalan hanelerin oranını ifade ediyor. Bu yıllık artış, ekonomik zorlukların toplum geneline yansıdığını gösteriyor.

Bölge Bazlı Yoksulluk Oranları Öne Çıkıyor

Rapor, bölge bazlı farklılıkların altını çiziyor. Batı bölgelerde yoksulluk oranları nispeten düşük seyretse de, iç ve kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde bu oranın yüksek olduğu görülüyor. Konya ve TR52 bölgesi ise, ekonomik gelişmelere rağmen yoksulluk oranlarıyla dikkat çekmeye devam ediyor.

Bu rapor, bölgeler arasındaki ekonomik farklılıkların azalması için yeni politikalara duyulan ihtiyacı bir kez daha gün yüzüne çıkartıyor.